2019. november 14., csütörtök

John Coltrane - A Love Supreme [Full Album] (1965)









„A célom az, hogy valóban vallásos életet éljek, és ezt kifejezzem a zenémben. Ha az ember átéli azt, amit játszik, akkor semmi probléma nem lehet, mert a zene is része a nagy egésznek. Muzsikusnak lenni nagy dolog. Nagyon, nagyon mélyre hatoló dolog. A zeném annak a spirituális kifejezése, ami vagyok - a hitem, a tudásom, a lényem… Amikor az ember kezdi felfedezni a zene lehetőségeit, arra vágyik, hogy valami igazán jót adjon az embereknek, hogy segítsen az emberiségnek a gondoktól való megszabadulásban. Azt hiszem, a zene jobbá változtathatja a világot, ezért, ha már képes vagyok rá, ezt akarom csinálni. Meg akarom mutatni az embereknek a szavakon túli zenei nyelv fenségét. A lelkükhöz akarok szólni.”

Rák. Halál. Gyönyörű hagyaték: a muzsika. Mindeközben a standardok játszásától, a háttérzenészként való közreműködéstől eljutott addig, hogy ő lett az aktuális együttesei központi alakja, és egyre szabadabb lett a muzsikája. Az, amit élete utolsó éveiben játszott, már annyira szabad volt, hogy… határtalan.

„Pokolba a szabályokkal, {az improvizáció során} az érzés az, ami számít. Az ember a szólójában amúgy is lejátssza a tizenkét hang mindegyikét.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése