2019. november 3., vasárnap

ECCE HOMO!-reload



Dancer Eszter Herold (L1- member)
Directed Syporca Whandal (L1-resident artist in 2019)
Music T A E A T E H a.k.a. Syporca Whandal
remix from LI.DU/LI.LU album
https://skhyzokhyno.bandcamp.com/rele...
Choreography Eszter Herold
Video and camera Syporca Whandal
Producer SkhyzoKhyno Studio
Style Syporca Whandal & Eszter Herold
Location Jurányi Incubator House
Special Thank To
Márta Ladjánszki
L1 Association
PH21 Gallery

Ecce Homo!-reload

„In 2019, halfway through my residency at the L1 Association, a cooperation was established with dancer and choreographer Eszter Herold, which resulted in these series of photos and a video. Our joint project began with a video recording of Eszter’s improvisational motions, but the fluctuating rhythm and the power of her motions in the snapshots immediately set me free from the germs of the idea of a photo series. […] During the editing of the video I re-created the motion picture, the “video”, by animating the depicted images with a slow motion effect. It has finally become clear to me that it is possible to combine technical procedures and mediums with unlimited freedom, often disregarding the rigid rules of professional traditions. The person as creator cannot be dominated by the technique she uses, because if it is a hierarchical relationship, then it would be professionalism or correctness only, not creation. For me, the indispensable essence of creation is experimentation, the uncertain outcome, the possibility of error, or the possibility itself […].”

The video was part of the Ecce Homo! -Reload exhibition, which was at the Ph21 Gallery from September 26 to October 9, 2019.
https://www.facebook.com/events/23190...
https://www.ph21gallery.com/
http://www.l1.hu/hu/
Location: PH21 Gallery Project Room (52 Ráday St., 1092 Budapest)
Opening remarks: Márta Ladjánszki, artistic vice president of L1 Association
Exhibition dates: September 26 – October 9, 2019
The exhibition is sponsored by the Ministry of Human Capacities, the L1 Independent Artists Association of Public Utility, the National Cultural Found of Hungary and the Municipaty of Ferencváros.

2019-ben a L1 Egyesületben töltött rezidensi évem felénél jött létre Herold Eszter táncos és koreográfussal az az együttműködés, aminek eredményeként született a most látható fotósorozat és a videó.
A munkafolyamatunk Eszter improvizatív mozdulatainak videó felvételével indult, de a mozgásának változó ritmusa, mozdulatainak pillanatképekbe merevedő ereje azonnal elvetette bennem a fotósorozat ötletének csíráit. Videózás közben lett végérvényes az a elhatározásom, hogy a legnagyobb mozgásteret egy dinamikusan mozgó, érzelmekkel és szenvedéllyel telített „modell” esetén a videó adja számomra, mivel a videó minden egyes másodpercet megörökít, tehát az összes fotó a rendelkezésemre fog állni, az is, amit fizikailag képtelenség lett volna megörökíteni. Kezdtem a videóra úgy gondolni, mint arra a nyers fotósorozatra, amiből válogathatok. Otthon a film lejátszása közben kiválasztottam azokat a pillanatokat, melyek megfeleltek a számomra vágyott kompozíciónak, és a kimerevített pillanatot fényképezővel megörökítettem. A videó vágása során a leképzett fotók slow motion effekttel való animálásával újra mozgóképet, „videót” hoztam létre. Végérvényesen megerősödött bennem, hogy a technikai eljárások, médiumok kombinálása határtalan szabadsággal lehetséges, sokszor még a szakmai szokáskultúrán során megmerevedett szabályok figyelembevétele nélkül is. Az alkotó emberen nem uralkodhat az általa használt technika, mert ha itt alá és felé rendelt viszonyrendszer áll fenn, akkor csupán szakmai profizmusról, szakmai korrektségről volna szó, és nem alkotásról. Az alkotás elengedhetetlen esszenciája számomra a kísérletezés, a bizonytalan kimenetel, a hiba lehetősége, maga az eshetőség.
Az alkotó ember kötelessége, hogy a médiumokat és azon belül is a technikai lehetőségeket teljes mértékben a szolgálataiba állítsa, akár technikai szabályszegéssel is, mert ezt nélkülözve csupán szakemberről beszélhetünk, alkotó helyett.
Mindenki eldöntheti, hogy fotósorozatként vagy videóként értékeli-e Eszterrel alkotott munkánkat.
Mindenki eldöntheti, hogy melyik médiumot tartja a forrásmunkának.
Mindenki eldöntheti, hogy a szakmai szabályszegés, és eshetőség szabadsága megengedhető-e az elképzelt eredmény érdekében.
A videó az Ecce Homo!-reload kiállítás része volt, mely a Ph21 Galériában volt látható 2019. szeptember 26-tól október 9-ig.
A kiállítást megnyitja: Ladjánszki Márta, az L1 Egyesület művészeti alelnöke.
A kiállítás 2019. október 9-ig tekinthető meg.
A kiállítást megnyította Ladjánszki Márta, az L1 Egyesület elnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése