2019. május 28., kedd

D O X A S M A trailer : SYPORCA WHANDAL



D O X A S M A 

A materiális világszemlélet pragmatikus válaszainak hazugsága az anyaméhben és az utolsó szívdobbanásnál egyértelmű. Közte csak a normalitásból kivezető téveszmék, doxasmák, adnak lehetőségét arra, hogy e két állapot esszenciális tiszta értelmét visszanyerjük, akár csak egy-egy pillanatra is.
A D O X A S M A misztériumjáték. A műfaj keretet adó, de mégis tartalmi képlékenységébe emeltem be az eredetileg is ide tartozó apokrif szentségek mellé, a pogány(sumér) Kurgarru és Kalaturru és kabbalisztikus legendákból ismert Gólem alakját. A szakrális írások szerint e nem nélküli lények őrizték az élet vizét, varázslat révén váltak élővé, és szolgáltak. A különböző doxasmák bemutatásánál a baba, báb élettelen alakját hívom segítségre a misztériumjátékban. A bábú és az ember közt megjelenített mozdulatok, egymáshoz képest, folyton változó távolságok önmaguk stabilitása, köztük megjelenő disszonancia és harmónia, a fizikálisan nem eltüntethető másodlagos nemi jellegek, a végletes érzelmi pólusok vezetik a befogadót, abba a teoretikus labirintusba, ahol a élet és halál előtti esszenciális tiszta értelem meglelhető. A D O X A S M A díszlete, kellékei, jelmeze és zenéje liturgikus elemeket sorakoztat fel:
víz, gyolcs, mérleg-kard-pálca, gyertya, szemfedő, korona, kő por homok, kulcs, létra.
A D O X A S M A a misztériumjátékok didaktikáját félreteszi.
Kérdéseket nem tesz fel!
Válaszokat nem ad!
Az unortodox szakrális rend és az ezzel való szembesülése erejét adja.

A gólemként használt bábú a Minek Kollektíva Teremtés kiállításán kezdte szereplését az Art9 Galériában egy installációm részeként.


Szereplőként folytatja jelenlétét a D O X A S M A misztériumjátékban, mely az L1danceFest 2019 lesz bemutatva 2019. szeptemberében.

Kamera: SkhyzoKhyno Studio
Video: Syporca Whandal
Zene, effektek noise mantra: Syporca Whandal
2019.májusa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése